Temaer i religionshistorien

Af Bodil Heiede – Næstved 2019-20.

I denne foredragsserie har jeg valgt at kombinere indsigter fra fagene religionsvidenskab og kirkehistorie. Sigtet med foredragene er at skildre nogle af de mange rødder, som til sammen har skabt den tradition og det forhold til religion, som findes i nutidens Danmark. Vægten ligger på tilblivelseshistorien og ikke på nutiden, men der perspektiveres undervejs til nutidens religionsdebat. I foredragene møder vi mange eksempler på den alment menneskelige side af religion og lige så mange eksempler på at religion er historisk foranderlig og knyttet til bestemte menneskers livsskæbne og almindelige samfundsforhold. Det hele kalder jeg til sammen religionens vidtforgrenede rødder.

De to første foredrag i serien indeholder en gennemgang af nogle af de væsentlige fænomener, der kendetegner religion på et alment menneskeligt plan. I disse foredrag ser vi på myter og ritualer, som er grundliggende kendetegn ved religion til alle tider. Disse to foredrag illustreres med eksempler hentet fra menneskets urtid, fra livet i Fjernøsten og spændende naturfolk. Begge foredrag hører til inden for faget religionsvidenskab

I de følgende foredrag snævres perspektivet ind til kristendommen og de beslægtede religioner jødedom og islam. Den kristne fortællekunst i biblen gennemgås, og udbygges med foredrag om etik og troen på dommedag. Fokus er på kristendommen, men der foretages sammenligninger med jødedom og islam. I de sidste foredrag forlader vi bibelens verden og tager på tur op igennem historien for at se på forandring, fundamentalisme og kulturarv. I disse foredrag hentes der stof fra både religionsvidenskaben og kirkehistorien.

Til hvert foredrag er der udvalgt billeder og tekstcitater, der er velegnede at forholde sig til og diskutere ud fra. Eksemplerne er hentet både fra klassisk og nutidig religion. Undervejs gives der udblik til den store verden, og der perspektiveres til nutidens diskussioner om religionens rolle i samfundet. Vi begynder i den store verden langt tilbage i tid og slutter i den europæiske/danske nutid.

  1. Religionsvidenskab og myternes verden

De religiøse fortællingernes betydning og sprog

2. Ritualer og deres betydning

Bønner, overgangsritualer, ofringer og meditation

3. Jødedom, kristendom og islam

Fælles rødder i myte og historie

4. Loven og medmennesket

Etik med rødder i bibelen og koranen

5. Dommedag i religion og samfund

Fra bibelens syn på dommedag og Guds rige til nutidens fundamentalisme/islamisme

6. Kulturarv og kulturmøde

Kulturarv i Europa og Danmark fra oldtiden til nutiden