Europa og barbarerne

Folkevandringer og kulturarv fra 410-1066 e.Kr.

AOF Næstved & Susålandet, efteråret 2023

Bodil Heiede

Hvad godt kan folkevandringer være årsag til?

Hvad skete der med kulturen, da hunnerne og de andre barbarer væltede ind over Romerriget for 1500 år siden? Hunnerne, goterne, frankerne, angelsakserne og vikingerne var alle påvirket af den romerske kultur og fascineret af den. Trods Romerrigets sammenbrud, så fortsatte den romerske kultur med at være det vigtigste brændstof i den europæiske kulturs maskinrum.

Historie handler om modsætninger der mødes. I Europa i oldtiden var det romerne og germanerne, der mødtes og skabte den europæiske kultur. Tidens forfattere fortalte om store folkevandringer og politisk kaos, men samtidig var de optaget af videnskab, humanisme og kristendom. Ingen ejede disse tanker, som omhyggeligt blev kopieret i kostbare bøger og spredt ud over hele Europa. Faktisk var den europæiske elite international og klarede sig i hundredevis af år med både latin og græsk, og de lærde kendte hinanden og hinandens biblioteker.

Lærdom og rigdom hører sammen, og folk i randområderne af Europa som f.eks. vikingerne var ofte blandt de mest ivrige efter at skaffe sig denne rigdom og dermed blive europæere. Det var i folkevandringstiden, at den europæiske kultur blev dannet, og hver egn gjorde det lidt på sin egen måde. I denne serie foredrag vil jeg fortælle om, hvordan dannelsesprocessen forløb ved Romerrigets nordgrænse, i det vestromerske Ravenna og senere hos frankerne og angelsakserne. Vi kommer dermed godt rundt i Europa og møder personer af forskellig historisk betydning.