Den mangfoldige middelalder kunne man også kalde denne foredragsserie.
Her er en skøn blanding af kvinder og mænd, tidlig- og senmiddelalder samt magtmennesker og fromme munke. Fællesnævneren er min interesse for at se historien igennem menneskeskæbner og blive klog på vores kulturarv. Tre af disse foredrag er fra i år. Foredraget om dronninger er lidt ældre, men er i varierende form blevet afholdt flere gange inden for de sidste par år. Foredraget om nordiske guder og konsekvenserne af religionsskiftet i Danmark har en anden baggrund. Det bygger videre på indsigter fra mit speciale og er blevet videreudviklet igennem flere år. Foredragene kan fint stå alene hver for sig
- ”De nordiske guder og konsekvenserne af religionsskiftet i Danmark.” Horsens, 2021
- ”Vilhelm Erobreren og kampen om magten i middelalderen.” Folkeuniversitetet Odense, 2021
- ”Margrethe den 1. og generelt om dronninger i middelalderen. Flere gange 2019-20
- ”Dominiks liv og spiritualitet i middelalderen. Kursus på Løgumkloster Refugium, 2021
- ”Frans af Assisis liv og fortællingerne om ham.” Kursus på Løgumkloster Refugium, 2021
- ”De nordiske guder og konsekvenserne af religionsskiftet i Danmark.”
I traditionelle samfund giver det mening at sige, at religion er lig med det totale livsmønster. Vikingerne kendte slet ikke ordet ”religion”, men talte blot om ”sæd og skik”. Vores billede af vikingerne er påvirket af romantiske forestillinger hentet fra film og tegneserier. Med afsæt i vikingernes samfundsliv gives der en forklaring på betydningen af vikingernes ofringer og andre ritualer. Derefter går vi over til nogle af de berømte myter og fortællingen om Ragnarok. Vi skal også høre lidt om spændende nye arkæologisk fund, og om hvad man ved om spåkvinder kaldet ”vølver”. Anden del af foredraget handler om de samfundsændringer som fulgte med kristendommen inden for kunst, normer og samfundsliv. Der bliver plads til at høre om nogle af landets ældste kirker og nogle af de fortællinger, der bredte sig om hellige mænd og kvinder.
2. ”Vilhelm Erobreren og kampen om England i 1066.”
I foredraget vil jeg fortælle om Vilhelm fra Normandiet – hans liv, ambitioner og succes med at erobre England. I den første del af foredraget vil den angelsaksiske forhistorie vil blive ridset op. Den er her i landet især kendt pga. vikingekongen Knud den Store, der succesfuldt regerede både England og Danmark i første halvdel af 1000-tallet. I 1066 blev England invaderet samtidig fra Norge og Normandiet. Vilhelm anførte den normanniske invasion og hans utrolige sejr i slaget ved Hastings medførte en total samfundsomvæltning i England, som afsluttede den angelsaksiske periode i Englands historie og dermed også vikingetiden. Slagets forhistorie og voldsomme scener er kendt fra billedtæppet ”Bayeuxtapetet”, som er en spændende kilde til både engelsk og dansk selvforståelse og identitet.
- ”Margrethe den 1. og generelt om dronninger i middelalderen.”
Margrethe den 1. omtales ofte som en klog regent, der forstod at skabe fred og samarbejde i Norden. Det er noget nyt at møde hende beskrevet som en kvinde i sit livs krise, en krise hvis jerngreb kunne være opfundet af Shakespeare, men som er helt i overensstemmelse med de kilder, der findes til det stort set ukendte drama i Margrethes liv. I foredraget tages der fat på mange af de facetter, som hørte med til et liv som dronning i middelalderen, og der gives eksempler fra andre dronningers liv. For kvinderne var sikringen af arvefølgen en ultimativ udfordring, og det var derfor en katastrofe, da Margrethes eneste søn Oluf døde som 18-årig. Det er en historisk kendsgerning, at der ca. 15 år efter dukkede en tronkræver op, som fik alle tidens storpolitiske spændinger til at blusse op på en gang. Filmen ”Margrethe den Første” af instruktør Charlotte Sieling giver en fantasifuld, men ikke desto mindre helt sandsynlig forklaring på, hvordan katastrofen kunne afblæses. Filmen giver ikke det endelige svar på om tronkræveren var en falsk eller en ægte søn af Margrethe, men rammer sådan set historisk plet netop ved at holde fast i det umulige i at nå frem til et endegyldigt svar.
- ”Dominiks liv og spiritualitet i middelalderen.”
Foredraget handler om oprindelsen til dominikanerordenen, som vi på dansk kalder sortebrødrene. I dette foredrag skal vi høre om kætterbevægelser i Sydfrankrig og om de initiativer, som Dominik tog for at forny den kristne tro og skabe forsoning i en farlig grænseegn. Dominik forstod at højne interessen for lærdom og gøre sit liv vedkommende for andre, og han havde et stort organisationstalent. Foredraget giver et indtryk af den spiritualitet og idealisme som kendetegner opkomsten af tiggerordenerne. Sortebrødrene er kendt for deres lærdom og for inkvisitionen, men oprindelig var det menighedslivet og et stærkt engagement i formidling, som interesserede Dominik.
- ”Frans af Assisis liv og fortællingerne om ham.”
Frans af Assisi hører til i 1200-tallets Norditalien, og der findes mange fortællinger om ham fra den tid. Fortællingerne viser en stærk tro bundet op på ønsket om at leve på samme måde som Jesus gjorde. Frans brugte sin tid på at tigge og arbejde og yde omsorg for de fattige. Han trak sig ofte tilbage til hellige grotter på afsides steder i naturen. Foredraget giver et indblik i kristendommens betydning for middelalderens spiritualitet og folkelighed sammenkædet med viden om, hvordan paven og kirken forstod at bruge de kræfter, der steg op fra folkedybet. Frans af Assisi var en normbryder med visioner og inspiration, der rækker helt op i nutiden.